fules_kicsi

Környezeti zajmérésünk keretében üzemek, szórakoztató helyek, közúti és vasúti közlekedés, épületek vizsgálatát végezzük az MSZ 18150-1 sz. szabvány és a 25/2004. (XII. 20.) KvVM rendelet szerint, az üzemi zajkibocsátás tekintetében figyelembe véve a 93/2007. (XII. 18.) KvVM rendelet előírásait is.

A környezeti zajmérések területén 40 éves gyakorlattal rendelkezünk, így – amellett, hogy természetesen minden tekintetben a vonatkozó zajmérési módszereket alkalmazzuk – a mérések során arra törekszünk, hogy a vizsgálat eredménye a lehető legjobban tükrözze az adott helyzetet.

Be kell vallani, hogy ez az esetek nagy részében nem könnyű feladat!

fules_kicsiA zajmérésekhez természetesen rendelkezünk olyan műszerrel, amellyel mindenféle környezeti zajmérés elvégezhető, beleértve a mintavételes méréseket, akár 1 másodperces mintavételekkel, és a statisztikai szintek meghatározását is, azonban, aki környezeti zajmérésre “adja a fejét”, annak tudnia kell, hogy “a legbiztosabb zajmérő műszer az ember füle és idegrendszere” © Czabalay László.

A környezeti zajmérési eredmények megbízhatóságával egyébként már az MSZ 18150-1 szabvány 1998-ban kiadott változata is foglalkozik azzal, hogy a zajforrástól 100 m-nél nagyobb távolságban, a határérték-közeli eredmények esetén ismételt mérés(eke)t ír elő, de ezzel a problémával igazából az MSZ ISO 1996-2:2009 szabvány alkalmazása során szembesülünk.

Ez utóbbi szabvány alkalmazása jelenleg ugyan még nem kötelező, azonban érdemes tanulmányozni (annak ellenére, hogy csak angol nyelven adták ki), mert részletesen foglalkozik a a zajmérési eredmények megbízhatóságával, különösen az időjárás hatásának figyelembevételével a mérések során.

Az időjárási jellemzőket eddig is mértük, de a zajforrásoktól távoli, hosszú idejű méréseknél (például a közlekedési zaj több napos mérésekor vagy üzem, zenei fesztivál zajkibocsátásának hosszú idejű, “monitor-mérésekor”) már figyelembe kell venni az időjárásnak a hang terjedésére gyakorolt hatását is, és hasznos, ha az eredmények értékelésekor tudjuk, hogy adott iidojarasdőpontban mi történt (mert az ilyen monitor-mérésnél nem lehetünk folyamatosan a helyszínen).

Az ilyen folyamatos mérésekhez éppen ezért a zajméréssel párhuzamosan az időjárási paraméterek mérése mellett, a hang, kép rögzítésének módszerét is kidolgoztuk.

 Lehetőségünk van az időjárási paramétereknek az MSZ ISO 1996-2:2009 sz. szerinti 0,5m és 10m magasságban való rögzítésére, és kifejlesztettük a monitorozó állomásunkat, amellyel a hosszú idejű vizsgálatok adatait távolról is eltudjuk érni, így a megrendelőnek akár napi összesítést tudunk készíteni

A monitorozó állomásunk fejlesztésének következő állomása az internetre (is) feltölthető valósidejű mérési eredmények lesznek.