Az interneten keresgélve zajvédelmi szempontból is rendkívül érdekes cikksorozatot olvashatunk a www.origo.hu címen. 

Megölik a bulizást Terézvárosban
[origo]Kovács Áron2009. 07. 17., 8:08
Legkésőbb hajnali egykor lakatot tenne egy sor felkapott szórakozóhely ajtajára a VI. kerület önkormányzata, és addig is csak azok maradhatnak nyitva, amelyek megszerezték a lakók kétharmadának hozzájárulását. Az önkormányzat szerint a randalírozók elértek egy kritikus szintet, és a lakók védelmében lépni kell, míg a vendéglősök azt mondják, ellehetetleníti őket az új rendelet.
 

Összeomolhat a terézvárosi csendegyezmény
[origo]2009. 08. 12., 16:12
Attól tartanak a terézvárosi vendéglátósok, hogy mégsem lesz moratórium a nyáron elfogadott csendrendelet bevezetése előtt, a lakók már szeptembertől felléphetnek az őket zavaró szórakozóhelyek, üzletek ellen. A vendéglátósok jogi képviselője szerint ezt a jegyző állította, aki viszont a héten nem ér rá foglalkozni ezzel a kérdéssel. Terézváros korábban azt ígérte, türelmes lesz, amíg nem születik kompromisszumos csendrendelet.

Lecsendesítik a vendégeket a terézvárosi kocsmák
[origo]Plankó Gergő2009. 08. 18., 16:51
Együttműködne a rendőrséggel, több biztonsági őrt állítana a mulatók elé és letekerné a hangerőt az az új terézvárosi egyesület, mely önkorlátozással próbálja kikerülni az önkormányzat által kidolgozott szigorú csendrendeletet. Indítanak egy zöldszámot is, ahol bárki panaszkodhat, ha zavarják a kocsmák. Az önkormányzat korábban azt ígérte, türelmes lesz a megegyezésre hajló szórakozóhelyekkel.

És ami mindezt kiváltotta:

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő – testületének 20/2009. (VI. 29.) rendelete az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről

Az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendje

3. § (1) Az üzletek 22 óra és az azt követő nap 06 óra között nem tarthatnak nyitva.

(2) Az (1) bekezdésében meghatározottakat nem kell alkalmazni december 31-én 22 órától az azt követő év január 1-jén 06 óráig.

(3) A lakók legalább 2/3-ának írásbeli hozzájárulásával eltérő nyitvatartás engedélyezhető

a) vendéglátó üzleteknél legfeljebb a következő nap 01 óráig,

b) vendéglátó üzletek terasza esetében legfeljebb 24 óráig,

c) kereskedelmi üzleteknél a következő nap 06 óráig.

(5) Az eltérő nyitvatartás engedélyezéséhez a (3) bekezdésben meghatározott hozzájáruláson túl az üzemeltetőnek szakértői véleménnyel előzetesen igazolnia kell, hogy az üzletben lévő technikai berendezések, hanghatást okozó eszközök maximális terhelés mellett sem érik el a külön jogszabályban2 meghatározott veszélyes mértékű zaj szintjét, amely szintet műsoros előadás, tánc szolgáltatása esetén sem lehet túllépni.

(6) A kereskedelmi üzletben eltérő nyitvatartásra jogosító engedély birtokában sem forgalmazható alkoholtartalmú ital 22 órától a követező nap 06 óráig.

6. § (1) Ez a rendelet – a 3-5. §-ok kivételével – a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A 3-5. §-ok 2009. szeptember 1-jén lépnek hatályba.