A szakosztályi előkészület Kotschy Andrást terjeszti elő az esedékes Pro Silentio Díjra, melyet a nevezett ez alkalommal másodszor kapna meg 70 éves születésnapja alkalmából.

A kezdeményezést és Kotschy András szakmai, egyesületi életművét elemezve, az elismerést örömmel támogatom.

Kotschy András azon kevesek közé tartozik, akik egyetemi éveiktől kezdve végig azonos szakterületen dolgoznak és az egyesületi munkából derekasan kivéve részüket segítették, támogatták és szponzorálták közös céljainkat, de elsősorban, a hazai akusztika előrehaladását, nemzetközi elismertetését.

Kiemelkedő szervezői tevékenységét és sok-sok munkáját az INTER NOISE’97 az ACTIVE’97, a FORUM ACUSTICUM’05 szervezésében külön kiemelném, de fontos szerepet töltött be a 7. ICA 1971-ben Budapesten megrendezett emlékezetes Akusztikai kongresszus szervezésében és mondhatjuk minden hazai akusztikai szakmai rendezvény előkészítésében; lebonyolításában is.

Igen fontos volt egyesületünk életében az a diplomáciai tevékenység is, amit nem egyszer saját költségére, a magyar akusztika és hazai eredmények elismerése érdekében különböző fórumokon kifejtett és ma is kifejt! Tiszteletre méltó az a tudománytörténettel kapcsolatos tevékenység is, amivel a korábbi akusztikai eredmények ismertetéséhez hozzájárult és a sokak által elfelejtett, sőt lenézett szakma történet ismertetését felkarolta. Sokat tett Tarnóczy professzor visszavonulása után kapcsolatainak egyengetésért a szakmai élettel, és hagyatéka megmentésért.

A szakmai publikálás feladatában mindig számíthattunk és ma is számíthatunk támogatására.

Szponzori alátámasztása az Akusztikai Szemle megjelenését többször is hatékonyan elősegítette. Sokat fáradozott az egyesületi élet felemelése és a haladást nehezítő diszharmóniák feloldása érdekében.

Életművét az alábbiakban szeretnénk bemutatni.

1939. július 4-én született, Nagykőrösön. Fizikusi diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1963-ban szerezte. Akusztikai munkásságát az ÁltalánosÉpülettervező Vállalatnál 1963-ban kezdte el, majd 1993-tól az UVATERV-nél folytatta. 1994-től a R&M Építő és Szigetelő Kft. Akusztikai Mérnöki Irodájának vezetője. 2001 óta akusztikai tervezői és szakértői tevékenységét saját cégében folytatja.

Az OPAKFI Akusztikai és Zaj és rezgéscsökkentési szakosztályainak, valamint az INCE-USA tiszteletbeli tagja.

Főbb tevékenységek: terem- és épületakusztikai tervezés, szakértés, felmérés; zaj- és rezgésvédelem.

Főbb referenciák:

AISB-Amerikai Nemzetközi Iskola-Nagykovácsi (nívódíj 2001), ELTE Lágymányosi épületek (Északi és Déli tömb), Budapest Sportaréna, Kölcsey Konferencia Központ, Debrecen, Alkotás Point Irodaház, Budapest (az év épülete + építészeti nívódíj 2003), Magyar Szentek Temploma, Budapest, Művészetek Háza, Miskolc, Paulay Ede Színház, Tokaj.

Szakmai elismerések:

1994     “Pro Silentio” dij
1998     Környezetvédelmi miniszteri elismerő oklevél
1999     Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt
2006     Békésy-díj
Egyéb: Eötvös Loránd Tudományegyetem Zenei Együttesek elnöke

Kotscy András részére a 2009. évi Pro Silentio Díj adományozását javaslom

Budapest 2009-09-22.


Dr Illényi András
A Pro Silentio Díj Bizottság elnöke